Čitaj knjigu u Hoću knjigu – preporuke bestselera uz prigodni popust

08.11.2017. Piše: Tatjana Barat
header image

Udružili smo snage s najčitanijim književnim blogom u regiji te vam donosimo tri sjajna naslova koja možete kupiti u svim našim knjižarama uz 10% popusta

Kako čak 85% pratitelja bloga i Facebook stranice Čitaj knjigu čine žene, odlučili smo za početak posegnuti za naslovima koji će svakoj ženi pokazati da nema toga što ih može zaustaviti u njihovom traganju za boljom verzijom sebe same.

Žene u potrazi za svojom slobodom

Nella, Sisi, Lila i Elena protagonistice su nekih od najboljih romana objavljenih u posljednjih nekoliko godina, a sve su se vrlo mlade našle u teškim životnim situacijama. Dok se Nella ("Minijaturistica") pokušava snaći u muževom domu u kojem se ne osjeća dobrodošlo, pred Sisi ("Sisi – u  potrazi za slobodom") stavljaju se veliki zahtjevi života na dvoru, a Lila i Elena ("Genijalna prijateljica") pokušavaju se izboriti za bolje živote od onih na koje su bile navikle u napuljskom krajoliku. Iako su radnje ovih romana smještene u potpuno različite krajeve i vremenske periode, svim je ovim ženama zajedničko jedno – potraga za samom sobom, za srećom, slobodom i boljim životom od onog koji su imale.

Jessie Burton: "Minijaturistica"

Nella Ortoman, mlada žena koja živi u Nizozemskoj 17. stoljeća, dolazi sa sela u Amsterdam u potrazi za srećom, brakom, obitelji i svime za što je mislila da će je usrećiti. Međutim, dogovoreni brak s Johanesom Brandtom, koji ne pokazuje nimalo ljubavi i nježnosti prema njoj, ruši sve njezine iluzije. Kako bi joj se barem malo iskupio, poklanja joj minijaturnu replike kuće u kojoj žive kao svadbeni dar, koji se tada smatrao statusnim simbolom. Odjednom Nelli na kućnu adresu počinju pristizati minijature svih osoba koje žive u njezinom novom domu, a sve što se prvo događa u kući za lutke, kasnije se preslikava na stvarnost. Zato Nella kreće u potragu za minijaturisticom koja upravlja njihovim životima. Međutim, putem ne pronalazi samo nju, nego i samu sebe. U svega nekoliko mjeseci sazrijeva kao žena, partnerica, gospodarica kuće i prijateljica svojoj novoj šogorici, a sve je to bila posljedica otkrivanja tajni vezanih uz homoseksualnost supruga, skrivenu šogoričinu trudnoću, nošenje s osudom okoline zbog  suprugove homoseksulnosti, njegovog izopćenja iz društva i financijskih tegoba.

Alison Pataki: "Sisi – u potrazi za slobodom"

Romansirana biografija omiljene austrijske "vilinske princeze" Elizabete zvane Sisi neće ostaviti ravnodušnim ni jednog ljubitelja povijesti. Tražeći uporište u stvarnim događajima i povijesnim ličnostima poput kralja Ludwiga, engleske kraljice Viktorije, kraljice Eugenije, cara Wilhelma, grofa Spencera, Sigmunda Freuda, Gustava Klimta i brojnih drugih, autorica nam približava kako je to bilo živjeti na najraskošnijem europskom dvoru. Gotovo identično kao princeza Diana, koju slobodno možemo nazvati Sisi 20. stoljeća, Sisi je bila modna ikona svog vremena, obožavana u narodu, no duboko nesretna. Žudjela je za slobodom, za prirodom, za jahanjem konja i cijelog je života nastojala pronaći načine kako sve to uklopiti u dvoranske dužnosti. Pataki osvjetljava i njezin odnos s djecom koju nije mogla odgajati kako je ona htjela, nego su bila pod budnom bakinom palicom, kao i sve tegobe koje je prolazila sve dok nije rodila muškog nasljednika. No ni tu ne staje njezina teška priča, a iako je mogla malo toga napraviti protiv ustaljenih normi carstva, svim je silama pokušavala pronaći svoje mjesto pod suncem i svoj komadić raja, barem na neko vrijeme.

Elena Ferrante: "Genijalna prijateljica" 

Koliko je odnos s prijateljicom važan za ženu, a što Sisi nije imala, pokazuju Elena Greco  i Lila Cerrullo, protagonistice svojevrsnog bildungsromana književnice koja piše pod pseudonimom Elena Ferante. Bogata paleta likova, napuljski krajolik i njemu svojstven način života prepun nasilja obilježio je živote Lile i Elene, čije su obitelji već generacijama u zavadi. Dok je Elena savjesna, vrijedna učenica, plaha i pomalo sramežljiva, Lila je njezina sušta suprotnost – divlja, strastvena i neuhvatljiva, no pod stalnim okom svog patrijarhalnog oca kojem mora pomagati u postolarskoj radionici, kao i majci u svim kućanskim poslovima. S druge strane, Elena ima priliku dobiti obrazovanje kakvo je Lili nezamislivo, ali samo dok ima besprijekorne rezultate. Iako na prvi pogled različite, ne mogu biti sličnije jedna drugoj dok u tišini pate od dobivenih udaraca, dok žele dati sve od sebe kako bi se izvukle iz siromaštva i nasilja, dok Lila uči s Elenom za ispite iako sama nema priliku nastaviti školovanje. To je odnos prepun uspona i padova, ali u svim tim okolnostima, u traženju sebe i svoje slobode ostaju čvrsto vezane jedna za drugu, sve dok Lila jednog dana misteriozno ne nestane.
Posegnete li za bilo kojom od ovih knjiga, nećete požaliti za utrošenim vremenom. Svaka od ovih žena na svoj će vas način nagnati da se trgnete i učinite ono što smatrate najboljim za sebe, kakve god bile vaše životne okolnosti. I ne zaboravite, na sve navedene naslove ostvarujete 10% popusta u našim knjižarama, što je idealno za već polako nadolazeće blagdane.
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava