Kako životu oprostiti udarce? Ove će vam knjige pokazati kako...

06.02.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

U mjesecu ljubavi ne treba slaviti samo partnersku ljubav, nego i onu daleko važniju, a često puta zanemarenu – ljubav prema samome sebi.

Upravo vam zato u suradnji s književnim blogom Čitaj knjigu donosimo tri iznimne knjige koje će vam prikazati junake koji su prošli težak životni put i došli do cilja, prestali žaliti svoje sudbine, oprostili te zavoljeli sebe i život.
Dakako, na sve njih u veljači ostvarujete 10% popusta u svim Hoću knjigu knjižarama diljem Hrvatske.

Hyeonseo Lee: Djevojka sa sedam imena
U jednoj od najkontroverznijih zemalja svijeta, Sjevernoj Koreji, rodila se današnja aktivistica i autorica Hyeonseo Lee. Kao djevojčica nije znala da postoji nešto drugo osim načina na koji se živjelo u Sjevernoj Koreji; kao i brojni drugi bila je odgajana tako da se pokorava tamošnjem diktatoru i gleda ga kao božanstvo, no kada je u tinejdžerskim danima shvatila da umiranje od gladi ne može biti normalno, počinje preispitivati svoj život i nametnuti svjetonazor. Sasvim slučajan pogled na susjednu Kinu u njoj je probudio nadu za boljim životom. No, toliko sanjanu sreću nije bilo lako dostići. Pratile su je godine straha, skrivanja, samoće, snalaženja u novom svijetu, učenja novih jezika, tuge, boli, straha za obitelj koja je ostala u Sjevernoj Koreji, odbacivanje zajednice, kao i stalno mijenjanje imena kako joj se ne bi ušlo u trag.
Riječ je o iznimno snažnoj biografiji koja će vas navesti da preispitate sve oko sebe, ali i shvatite da se ne može vječno bježati od sebe.

Tim Guenard: Jači od mržnje
Još jednu potresnu autobiografiju donosi nam francuski autor Tim Guenard, koji danas uživa u kući iznad Lurda sa suprugom i djecom, obitelji kakvu kao dječak i mladić sam nikada nije imao. Naime, kao trogodišnjaka majka ga je zavezala za rasvjetni stup u ulici i ostavila ga, kao što je napustila i njegovog oca. Od tog trenutka Timov je život krenuo nizbrdo. Otac se odao alkoholu, a svoje frustracije zbog propalog braka ispolijevao na sinu. Dobivanje batina postalo je dječakova svakodnevica, nakon čega je prebačen u bolnicu pa u popravni dom. Išao je od jedne do druge udomiteljske obitelji, no zbog njegove naravi i trauma nitko ga nije želio posvojiti. Već je s dvanaest godina živio kao beskućnik na pariškim ulicama, na njega su bili huškani psi, bio je žrtva silovanja, postao je vođa bande, a iz dana u dan na životu ga je održavala samo želja da ubije oca i osveti mu se za sve što je u životu prošao zbog njega.
Postao je i vrhunski boksač ne zbog svojeg talenta, nego zato što je u svakome protivniku vidio očevo lice i želio mu slomiti nos, kao što je to on napravio i njemu kada je bio dijete. No, sasvim slučajan susret s hendikepiranim osobama, prvima koje prema njemu pokazuju suosjećanje, promijenit će mu život.

Desmond Tutu: Knjiga opraštanja
Sve ono u čemu su Lee i Guenard uspjeli i tako preokrenuli svoje živote, najbolje se sažima u planetarno popularnoj „Knjizi opraštanja“, štivu za koje Nelson Mandela, Njegova Svetost Dalaj Lama i Kofi Anan imaju samo riječi hvale. Autor ovog, možemo reći, remek-djela je nadbiskup i dobitnik Nobelove nagrade za mir Desmond Tutu. Za svog je života svjedočio najgorim činovima koje jedan čovjek može učiniti drugome, ali jednako tako uvidio da jedino opraštanje ljude može izvesti iz vlastite tamnice. Opraštanje vidi kao četverodijelni proces koji se sastoji od kazivanja priče, imenovanja povrede, davanje oprosta te obnavljanja ili otpuštanja odnosa.

Sami odlučujemo
S kojom se god teškom situacijom susreli u životu, ove će vam knjige pokazati da ništa nije nemoguće prevladati. Kao što kaže poznata uzrečica, ne oblikuje nas ono što nam se događa, nego način na koji reagiramo na to.
 
 
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava