"Mlijeko i med" planetarno popularne Rupi Kaur na našim policama

25.10.2017. Piše: Tatjana Barat
header image

Saznajte kako je Kanađanka indijskog porijekla uspjela stvoriti carstvo poezije na društvenim mrežama i postala jedna od najprodavanijih mladih književnica.

Nazivaju je "Instapjesnikinjom", a njezin je fenomen drastično utjecao i na prodaju knjiga poezije drugih autora diljem svijeta. Tek joj je 25 godina, a već je postigla ono o čemu mnogi autori samo sanjaju. Prodane knjige broje joj se u milijunima, kao i pratitelji na društvenim mrežama. Dok ona već promovira i svoju drugu knjigu "The Sun and her Flowers" i piše prvi roman, u knjižare Hoću knjigu napokon stiže dugoočekivani prijevod njezine prve zbirke "Mlijeko i med".Rupi.jpg

Društvenim mrežama do zvijezda

Ono po čemu se Rupi Kaur razlikuje od konvencionalnih književnika jest to što je sasvim slučajno doživjela planetarnu slavu putem društvenih mreža, a tek se potom odlučila na izdavanje zbirke u vlastitoj nakladi. Naime, kako bi se osvrnula na goruće probleme s kojima se svakodnevno susreću žene tamne boje kože, s naglaskom na prostoru južne Azije odakle i sama potječe, počela je na svojim profilima društvenih mreža poput Instagrama i Facebooka pisati kratke stihove o nošenju s boli, zlostavljanjem, alkoholizmom, roditeljstvom, nasiljem. Također je naglašavala  i koliko je važno da žene i društvo  prihvate ženstvenost sa svim njezinim oblicima, uključujući i menstruaciju. Upravo je zbog serije fotografija koje je izradila u sklopu kolegija na fakultetu, a koje prikazuju realne situacije žena s menstruacijom poput curenja preko hlača, došla u fokus javnosti. Instagram je zabranio njezine fotografije, ali je zato svoje mišljenje o tome jasno rekla na Twiteru i Facebooku.
Pratitelji su je podržali, nastavila je dijeliti svoje stihove, fotografije i crteže te je odlučila 2014. u vlastitoj nakladi objaviti svoju prvu zbirku naslova "Mlijeko i med", a godinu dana kasnije ponovno ju je objavila i nakladnička kuća.
Rupi-2-(1).jpg

Spoj crteža i kratkih stihova

Do sada je prodala više od 1,5 milijuna knjiga diljem svijeta te su prevedene na tridesetak jezika. Ono što čitatelje privlači njezinim poetsko-proznim zapisima jesu kratki slobodni stihovi u kojima u svega nekoliko riječi opisuje snažne emocije s kojima se žene susreću. Sve su to složene metafore, ali su izrečene na vrlo jednostavan način lišen nepotrebne patetike za kojom pjesnici ponekad posežu. 
Od četiri cjeline na koje je zbirka podijeljena svaka progovara o drugačijoj vrsti boli i svaka ima drugu namjenu. Kako sama kaže, vodi nas na putovanje "najgorčim trenucima života i u njima pronalazi nešto slatko, jer nešto slatko može se pogledati kamo god pogledali". Otuda i naziv zbirke "Mlijeko i med" kojim evocira uspomene iz djetinjstva i indijske kulture. Naime, uvijek kada bi bila bolesna i osjećala se vrlo loše, majka joj je spremala napitke poput mlijeka prepunog indijskih mirodija i meda.
Jednako joj je tako u djetinjstvu majka savjetovala da sve što osjeća iznese na papir pa je s godinama razvila iznimni talent za crtanje, slikanje i fotografiju. Kako pak uslijed selidbe iz Indije u Kanadu nije dobro vladala engleskim jezikom, na nastavnim satima književnosti radila je skice uz pjesme kako bi bolje shvatila tematiku pjesme. Upravo su zato danas stihovi njezine zbirke popraćeni autorskim crtežima i skicama kao nadopuna stihu.

Ujedinjuje žene diljem svijeta

Međutim, takav planetarni uspjeh nije prošao bez kritika pa su joj mnogi zamjerali plitkost, nedostatak spisateljskog karaktera i "dovođenje poezije na niske grane", ali se ona nije dala smesti. Jednako je i s njezinim pratiteljima među kojima nisu samo žene njezine nacionalnosti. Štoviše, uspjela je ujediniti žene svih dobi, rasa, vjera i nacionalnosti. Njezine objave na društvenim mrežama dijele kako bjelkinje sa Zapada, tako i Afroamerikanke i Azijke. Složne su u tome da njezin lirski subjekt uspijeva izraziti ono što one osjećaju, ali ne znaju iznijeti riječima.
Zato navratite po primjerak za sebe i sve snažne žene za koje vjerujete da će ih ova knjiga dodatno očvrsnuti i slaviti.
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava