Nove avanture Petra Zecimira

03.04.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Uskršnji zeko je došao i otišao, ali je jedan drugi zec odlučio ostati na filmskim ekranima i policama naših knjižara! Upoznajte „Petra Zecimira“, filmskog i književnog junaka omiljenog diljem svijeta, a nastalog prema pričama sjajne spisateljice za djecu Beatrix Potter

Omiljena britanska književnica inspirirana prirodom

Petar Zecimir, Benjamin, Flopsy, Mopsy i brojni drugi omiljeni nam likovi koji su obilježili brojna djetinjstva nastali su iz pera Helen Beatrix Potter tijekom prve polovice 19. stoljeća. Devedesetih godina prošlog stoljeća i na našim se televizijskim ekranima prikazivala serija „Svijet Petra Zecimira i prijatelja", a suvremeno Petrovo izdanje u kojem se njegova družina bori s pokvarenim novim susjedom ovih se dana može pogledati u svim boljim kinima diljem Hrvatske.

Što je to toliko posebno kod Petra i njegove družine da živi i stoljećima nakon Potterine smrti?

Ono što Helen Beatrix Potter izdvaja u moru dječjih autora jest tematska dosljednost životinjama engleske prirode. Svaka njezina priča nastala je kao posljedica vremena provedenog u predivnim engleskim pejzažima područja Lake District i okolice, kamo je još tijekom djetinjstva odlazila svakog ljeta sa svojom obitelji. Svog brata redovito je zabavljala izmišljenim pričama u kojima su protagonisti često bili njihovi ljubimci. Osim toga, guvernanta je primijetila njezin talent za crtanje pa je mala Beatrix imala privatne sate likovne umjetnosti, a obiteljski prijatelj svećenik Rewenly potaknuo ju je na pisanje.

Spoj slike i riječi

Tako su počeli nastajati prvi crteži na kojima je nevjerojatnom vještinom dočarala svoje likove, a potom se ohrabrila da priče iz svoje glave prenese na papir. Svakome od svojih likova pridala je ljudske osobine, a bogatom imaginacijom i pedagoškom notom u svojim se pričama dotaknula svega onoga što čini (idealno) djetinjstvo – sati bezbrižne igre, poneka neposlušnost, vječita znatiželja te, prije svega, predanost obitelji i prijateljima.
U njezinim su djelima slika i tekst podjednako važni, što je uočila i izdavačka kuća Frederick Warne & Co, koja joj je prva dala priliku da objavi svoja mala umjetnička djela. Kako je prije toga crtala i slikala samo za potrebe izdavanja i prodaje razglednica, izdavanje njezine prve knjige u 36. godini života činilo se kao ostvarenje sna. Prvotne crno-bijele skice zamijenjene su onima u boji te je prvo izdanje njezine „Priče o Petru Zecimiru" postiglo neočekivani uspjeh. Antropomorfne životinje uhvaćene su nevjerojatno lakim potezima Beatrixinih kistova, a evociraju uhvaćeni trenutak, emociju i ekspresiju i to je ono što djeca prepoznaju i dan-danas.

Jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena

Zahvaljujući novcu od knjiga, mogla je samostalno lagodno živjeti pa je kupila seosko imanje Hill Top na kojem su nastajala sva njezina kasnija djela. Riječ o njezinim djelima širila se i preko Atlantika, a svojim je brojnim obožavateljima često odgovarala na pisma i dodavala razne crteže, zbog čega je zbirka njezinih radova vrlo bogata. Nakon svoje smrti državi je ostavila nekoliko imanja koje je kupila s ciljem očuvanja  autohtonosti engleskog sela, a kuća u kojoj je stvarala svoja remek-djela danas je jedan od najposjećenijih muzeja u Engleskoj.
Do danas su njezine „Priče“ koje sadrže 23 probrane dječje priče, prodane u više od 45 milijuna primjeraka diljem svijeta, što je čini jednom od najprodavanijih knjiga svih vremena.
Ako još uvijek tražite idealno štivo koje bi potaknulo vašeg mališana na čitanje, ne tražite dalje nego se otputite do najbliže Hoću knjigu knjižare i ugrabite svoj primjerak prekrasno ilustrirane knjige Beatrix Potter u hrvatskom prijevodu!
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava