Odabrana najbolja priča druge radionice kreativnog pisanja za djecu „Kada odrastem, bit ću pisac“

12.04.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Završila je naša druga u nizu radionica kreativnog pisanja za djecu, na kojoj su polaznici opet pokazali da mašta nema granica. U nastavku vam donosimo njihove priče.

Sam kraj proljetnih školskih praznika za djecu od 8 do 12 godina završio je još jednom uspješnom radionicom kreativnog pisanja „Kada odrastem, bit ću pisac“ na kojoj su polaznici ponovno pokazali zavidnu razinu znanja o pisanju priča i dječjoj književnosti.

Polaznici sami kreirali nove likove u omiljenim pričama

S ciljem razvijanja njihovog usmenog i pisanog jezičnog izražavanja te sposobnosti samostalnog kreiranja lika i njegovog vanjskog i unutarnjeg opisa, polaznici su nakon odslušane priče „Vuk koji je ispao iz knjige“, napisali Pokret za oslobođenje likova iz priče. Uvidjeli su da likovi koje poznajemo iz najdražih nam knjiga mogu imati i druge osobine, kao i da svaka priča može imati drugačiji kraj od onog koji nam je ponuđen. Potom je na njima bio zadatak kreiranja vlastitog lika uz pomoć umne mape i njegovo umetanje u najnapetiji dio omiljene im i već ranije dobro poznate priče.
Tako su nastali likovi koji su promijenili tijekove brojnih poznatih priča, a kao najbolja se pokazala R. R. zbog maštovitosti u kreiranju likova i priče te funkcionalnoj primjeni jezičnih i stilskih sredstava u komponiranju teksta i izražavanju ideje na primjeru romana „Junaci Pavlove ulice“. Sve to je pratila i dosljedno napravljena umna mapa.  Zato je osvojila Piščevu kutiju – kutiju prepunu pribora i novih ideja za pisanje što uspješnijih priča. Kutiju je pripremio partner radionice – proizvođač školskog i uredskog pribora BIC – čijim su vrhunskim tehničkim olovkama polaznici pisali svoje priče.
Posebnu pohvalu zaslužuju i polaznici E. Đ., koja je stvorila sasvim poseban lik djevojčice Mandice i pridodala ga priči „,Mjesta ima na metli svima“, kao i M. K. u  čijoj je interpretaciji Andersenove „Djevojčice sa šibicama“ posebnu ulogu odigrao pauk Minko.
Čestitke svim polaznicima!
U nastavku slijede sve priče, nasumičnim redoslijedom, pisane od vrhunca u kojem u tekst ulazi novi lik.
 

Ime polaznika:  R. R.

Naslov knjige: „Junaci Pavlove ulice“, Ferenc Molnar
Ime novog lika: Klara

Djeca su se pripremala za borbu kad odjednom kraj grunta projuri veliki kamion, a iza njega crveni auto. Skrenuše oni u Bokinu ulicu. Boka ih ugleda te stane trčati za kamionom. Dođe on do svoje ulice i vidi kako iz auta izlazi prelijepa djevojčica njegovih godina. Nosila je ljubičaste tregere i unosila stvari u kuću pokraj Bokine. Trenutak kasnije Boka vidi Feri Ača kako trči prema njemu! „Što se događa?“ upita ga Feri Ač. Boka mu prilazi i obojica se zagledaju u novu djevojčicu Klaru. Zaljubili su se. Odjednom se čuje: „Klara, odi po neke namirnice u dućan, ovdje ti je lista.“ Istog trenutka Klara izađe van, a dječaci se razbježaše svaki na svoju stranu. Boka na grunt, a Feri Ač u Botanički vrt. Na putu do dućana Klara stane kraj grunta i ugleda dječaka. Boka je vidi te pozove unutra. „Bok", kaže Boka. „Dobar dan“, kaže mu Klara. Bokini obrazi porumene. „Ja sam Klara, vaša nova susjeda". Bokini obrazi sad su bili crveni poput rajčice. „Dobro, sad idem“, kaže ona. „Moram ići posjetiti Nemečeka.“ „Čekaj, ti znaš Nemečeka?“ pita Boka. „Da, moram ići“, kaže Klara i odleprša do dućana. Sutradan je počela borba za grunt, a Klara je bila kod Nemečeka i njegovala ga. „Ali želim ići na grunt“, rekao je Nemeček. „E, nećeš ići, ne možeš“, strogo je rekla Klara. Odjednom se čulo: „Pobijedili smo!". Da, to su bili dječaci iz Pavlove ulice. Banuli su na vrata. Klara im je dotrčala u zagrljaj. „Boka, bio si hrabar“, reče mu Klara, poljubi ga u obraz i ode. Kada je Klara otišla, Boka od ljubavi padne u nesvijest.

Ime polaznika: M. D.

Naslov knjige: „Pale sam na svijetu“, Jens Sigsgaard
Ime novog lika: Pavao

Odjednom je Pale na igralištu vidio dječaka kako se ljulja. Imao je kratku crnu kosu, zelenu majicu i smeđe hlače. Zvao se Pavao. Pitao ga je želi li se igrati. Pale je to, naravno, prihvatio. Igrali su se cijeli dan. Navečer su skupa išli spavati kod Palea. Ujutro je Pavao otišao u svoju kuću. Popodne su se igrali. No kad se Pale sljedeći dan probudio, opet ga je budila mama i sve je bilo po starom. Više nije vozio aute i avione, nego se igrao i išao u školu.
 

Ime polaznika:  E. Đ.

Naslov knjige: „Mjesta ima na metli svima“, Julia Donaldson
Ime novog lika: Mandica

Vještici pada šešir na zemlju, spušta metlu i vještica i njezina mačka počinju tražiti. Odjednom vještica ugleda djevojčicu sa šeširom koji je izgledao baš poput njezinog. Vještica je upita otkud joj taj šešir i odakle je došla. Izgledala je baš poput male gradske djevojčice. Imala je crvenu haljinu, dugu plavu kosu i male balerinke. Što bi djevojčica poput nje radila u šumi? Rekla je da se zove Mandica i da je pronašla taj šešir na kamenu. Vještica je rekla da je njezin i da joj ga treba vratiti. Mandica joj je dala šešir, ali teška srca. I ona ga je željela više od svega. Vještica je to vidjela jer joj se to moglo vidjeti na licu. Vještica joj je rekla da će joj se jednog dana nekako odužiti što joj je pronašla šešir. Vještica uzme svoju mačku, sjedne na metlu i ode. Ubrzo joj je pala i mašna s njezine pletenice. Spustila je metlu i počela tražiti. Mandica je dotrčala do vještice i dala joj mašnu. Vještica je upitala kako ju je pronašla, a Mandica joj je rekla da ju je uhvatila dok je padala. Vještica joj se zahvalila, uzela mašnu i otišla. Mačka je vidjela da je Mandica sama išla natrag u šumu. Uskoro je vještici ispao i čaroban štapić. Mandica ga je samo bacila u zrak kada je ispao vještici. Mačka ga je uhvatila, vještica je doviknula Mandici da joj zahvaljuje i nastavila letjeti. Mačka je gledala Mandicu koja je sama otišla u šumu, sagnula se i počela brati cvijeće. Odjednom je nestala. Mačka se uplašila i skočila s metle za Mandicom. Slijedila ju je te ju pronašla zavezanu za drvo, što joj je bilo čudno. Odvezala ju je i dovela do vještice. Mandica joj nije htjela reći što se dogodilo. Mačka je napustila vješticu i otišla za Mandicom. Mandica ju je odvela daleko i duboko u šumu. Tamo su bila vrata u zemlji, Mandica ih je otvorila, zgrabila mačku i skočila kroz vrata. Odjednom su se stvorili na vrhu nebodera, mački tu još uvijek ništa nije bilo jasno. Mandica joj je rekla da je to njezina mala tajna. Mandica ju je odvela doma, udomila ju i dala joj ime Sara.
 

Ime polaznika:  M. K.

Naslov knjige: „Djevojčica za šibicama“, H. C. Andersen 
Ime novog lika: Pauk Minko

Djevojčica za šibicama je prišla baki i zaželjela da baka ostane s njom. U tom trenutku pojavio se crni pauk s zelenim točkama i šest nogu. Ugledao je djevojčicu i baku kako su poletjele zrakom. Sljedećeg jutra pauk je ugledao djevojčicu koja je na uglu ulice bila ukočena i smrznuta. Pauk je shvatio da je djevojčici sada kraj života i počne gorko plakati. Njegove suze u snu je začula djevojčica i magičnom svijetlošću je otvorila oči i sve je bilo kao i prije. Djevojčica je ugledala pauka i obećala mu da će ga štititi i paziti dokle god se ne budu rastali.
 

Ime polaznika:  N. U.

Naslov knjige: „Mama je kriva za sve“, Zoran Pongrašić
Ime novog lika: Ana

Bero je bio uznemiren, iscrpljen, lupao je po vratima i vrištao. Curica Ana prolazila je hodnikom i čula Beru. Ana je uzela svoj ključ i otvorila vrata. Dok je otključavala vrata, poskliznula se i pala, ali je oslobodila Beru. Prvo je pitala Beru što tu radi i kako se zove. Bero joj je sve objasnio, kako su ga lopovi ukrali. Kada su došle  Stella i Mirela, Ana je njima sve objasnila. Ana je svima strpljivo objasnila da se moraju požuriti jer da će lopovi doći. Stella i Mirela su otišle doma, a Ana je Beru odvezla svojim biciklom do njegove škole. Bero joj je zahvalio i od tada su postali najbolji prijatelji. Bero se napokon vratio kući.
 

Ime polaznika:  L. K.

Naslov knjige: „Bljakburger“, David Walliams
Ime novog lika: Alina

Dok je Zoe prisluškivala razgovor Burta i Sheile, prišla joj je neka djevojka. „Hej!“ rekla joj je. „Joj!“ vrisnula je Zoe. „Tko si ti?“ Potom je prekrila usta rukama i sakrila se iza Burtovog kombija jer je shvatila da su je Burt i Sheila najvjerojatnije čuli. „Ja sam Alina“, odgovorila je. „I čula sam sve što su njih dvoje rekli, kao i ti. Spriječit ćemo ih, obećajem!“ rekla je Alina i pružila Zoe ruku. „Dobro“, odlučila je Zoe. „Ali za to nam treba moj tata. No on je sad u pivnici.“
Alice i Zoe su došle do pivnice. Zoe je objasnila Alini kako je u pivnicu zabranjen ulaz ženama i maloljetnicima, a Alina je imala tek 13 godina. „Znam karate, ući ću unutra i riješiti se bilo koga tko mi stane na put do tvog tate“, rekla je Alina. Zoe se nasmiješila iako nije znala zašto. Alina je otvorila vrata i ušla. Čulo se par razbijenih čaša i Alina je izašla van. „Nisam očekivala ovoliko mišićavih muškaraca“,  rekla je i bacila se na pod. Zoe nije preostalo ništa drugo nego da uđe unutra. Njen tata ju je vidio, Zoe mu je sve objasnila te su njih dvoje izašli iz pivnice. Alina mu se predstavila i krenuli su u boj. Zoe, njen tata i Alina su pobijedili Burta i Sheilu od kojih je ostao samo sendvič. Zoe i Alina su napravile predstavu s najopasnijom curom u školi Tinom Trotts. Zoein štakorčić Armitage je postao zvijezda u školi. Zoein tata se vratio proizvodnji sladoleda, a Alina je postala novi član obitelji.

Ime polaznika: F. S. 

Naslov knjige: „Priče za laku noć za mlade buntovnice“,  Elena Favilli,  Francesca Cavallo
Ime novog lika: Lila

Napokon, Mia i Michelle dobile su majku. Čim su otišle u Australiju, Michelle je počela vježbati balet. Nije joj baš dobro išlo, ali sljedećeg dana Michelle je pronašla malu biljku. Čim ju je zalila, ona se počela otvarati i iz biljke je izašla mala vila. „Bok, zovem se Lila.“ „Aaaa!“ zavrištala je Michelle. „Ne brini, ne grizem“. „Što radiš u mojoj sobi?“ „Tu sam da ti ispunim tri želje. Čula sam da ti balet ne ide baš najbolje“, reče Lila. Michelle se zamislila i napokon rekla: „Prva želja mi je da znam plesati balet.“ Michelle je postala najobožavanija balerina. „Hvala ti, Lila! No ostale dvije želje ostavljam tebi“, reče joj. „To je nešto najljepše što mi je itko poklonio“, reče joj Lila. Ipak, važno je pomagati drugima i biti uporan.
 

Ime polaznika: M. Š.

Naslov knjige: „Dnevnik Pauline P.“, Sanja Polak
Ime novog lika: Tina

Paulina sa svojim prijateljicama nije mogla ići na pravi maturalac s razredom. Zbog toga su ih njihove mame vozile u Makarsku. Svi su se u 9:00 sati u subotu okupili ispred škole. U 9 i pol su krenuli, putem su stali na benzinskoj postaji. Ana je htjela kupiti sok, ali je njezina mama rekla da je previše skup. Nakon toga su se posvađale. Zatim su Ana i Paulina otišle u WC. Ana je govorila kako mrzi kad joj mama nešto brani i počne joj zanovijetati. Anina je mama govorila kako nije Anu dobro odgojila. Napokon su stigli u Makarsku, svi su se divili makarskim palmama. Kada su djevojke otvorile kovčege, bile su iznađene jer im je falilo pola stvari. Nitko nije sumnjao na novu učenicu Tinu. Ona je bila dobra, povučena, mirna, pametna i voljela je krasti. Često je nosila traper i bijele starke koje joj je teta donijela iz Njemačke jer su njezini roditelji bili siromašni i nisu joj mogli sve kupiti. Ali Tina je na kraju sve priznala i rekla da je siromašna i da joj je puno stvari teta poslala iz Njemačke.
 

Ime polaznika: T. K.

Naslov nove knjige: „Harry Potter - tajanstveni zamak“
Ime lika: Harry Potter

Jednog divnog jutra stigla je sova s pismom iz Hogwartsa o nestanku generala. Zadnji put su ga vidjeli kod Pećine strave. Kad je to Harry čuo, odmah je krenuo u akciju. Odmah je otišao u pećinu i tamo je vidio tragove generala. Potom su tragovi počeli nestajati...
 
 
 
 
 
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava