Teški životni periodi ne traju vječno, a ovi će vam likovi to i potvrditi

09.04.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Pravo proljeće nam je pokucalo na vrata, a to je kod mnogih vrijeme za buđenje i nove početke. Teškoj zimi došao je kraj, a da je moguće i nakon perioda depresije i sivila pronaći novi početak, pokazuju nam i likovi nekih od ponajboljih ostvarenja ljubavnih, kriminalističkih i distopijskih romana.

Zato u travnju u suradnji s blogom Čitaj knjigu donosimo tri naslova koji će vas šokirati, protresti, ali i navesti na razmišljanje o tome da i najgore životne situacije prije ili kasnije moraju doći svome kraju. Na sve njih ovog mjeseca ostvarujete popust od 10 posto u svim knjižarama Hoću knjigu diljem Hrvatske.

Margaret Atwood: „Sluškinjina priča“

Iako napisan prije više od trideset godina, roman Margaret Atwood nikada nije bio aktualniji. Dakako, njegovoj ponovnoj popularizaciji pridonijela je i istoimena televizijska serija, ali i političke promjene koje su nas zadesile u nekoliko posljednjih godina i pokušaji da se u 21. stoljeću srežu ženska prava, posebno ona reproduktivna.
U novostvorenoj Rupublici Gilead nastaloj na prostorima nekadašnjeg SAD-a, mjestu radnje ove knjige koja će vas istodobno šokirati, razljutiti, oduševiti i probuditi, djeluje totalitarni režim uslijed kojeg žene gube sva svoja prava i postaju vlasništvo muškaraca. Podijeljene su na Sluškinje, Supruge, Marte i Tetke. Protagonistica Fredova jedna je od pripadnica Sluškinja, žena čija je funkcija biti reproduktivni stroj kako bi se ponovno naselila gotovo opustošena zemlja. Mora se podlagati volji Zapovjednika i roditi mu dijete, a cijelo vrijeme ima samo jedan cilj – pobjeći i pronaći svoju kćer koja joj je oduzeta uspostavom nove vlasti. No, Sluškinje imaju i drugu želju, a to je svrgnuti režim s vlasti.
Ono što je možda najviše zastrašujuće od svega u ovom remek-djelu je to što se ništa od navedenih događaja nije dogodilo preko noći. Niti su ženama oduzeta sva prava preko noći niti je stvoren totalitarizam „u ime Boga“ preko noći. Do svega je došlo postupnim uvođenjem promjena „za dobrobit građana“. Upravo je zato Atwood proglašena jednom od najboljih književnica našeg doba, te je u Njemačkoj prošle godine primila Nagradu Udruženja njemačkih nakladnika i knjižara zbog svoje sposobnosti uočavanja opasnih tendencija u društvu. Dovoljno da se  „probude“ i druge žene, zar ne?

Katerina Diamond: „Učitelj“

Još jedna priča samo za one jakog želuca, ovaj put u obliku psihološkog kriminalističkog trilera, u kojoj pojedinci također uzimaju pravdu u svoje ruke „u ime Boga“ i pokazuju svoje najgore moguće lice, dolazi iz pera Katerine Diamond.
Smještena u okruženje engleskog visokog društva, radnja započinje pronalaskom mrtvog tijela ravnatelja elitne škole Jefrfeya Stonea. Dok detektivi Adrian Miles, čiji sin također pohađa istu školu, te njegova partnerica Imogen Grey istražuju smrtni slučaj, uz brojne prepreke nailaze na šokantna saznanja. Naime, svi ti pripadnici visokog društva godinama su nastojali „istrijebiti“ ono „loše“ od ljudske vrste i zato su hvatali homoseksualne dječake ili pak one koje bi pokazivali i najmanju sklonost tome i mučili ih bez imalo milosti. Ipak, jedan od dječaka uspio je pobjeći, a nakon dugih osamnaest godina kreće u svoj osvetnički pohod.
Hoće li napokon doći kraj predrasudama u društvu i shvaćanju da nitko nema pravo smatrati se boljim od drugih? Hoće li nasilnički lanac napokon prestati? Saznaje na stranicama jednog od najživopisnijih kriminalističkih romana u posljednjih nekoliko godina.

Colleen Hoover: „Priča završava s nama“

Potpuno drugačija knjiga na našem popisu, no koja također progovara o važnosti zauzimanja pojedinca za sebe, djelo je koje su članovi Goodreadsa proglasili najboljim ljubavnim romanom 2016. godine. No, ovdje nipošto nije riječ o još jednom tipičnom trivijalnom ljubavnom romanu, već o vrlo kvalitetnom štivu koje će vas u vama izazvati buru emocija.
Lily Bloom je mlada žena koja nakon studija odluči iz malog gradića preseliti u Boston u potrazi za uspješnom karijerom i svojim „sretnim krajem“. Igrom slučaja upoznaje neurokirurga Rylea, savršenog na prvi pogled, ali koji ipak ima jednu manu – nipošto se ne voli vezati uz jednu ženu. Lily postaje iznimka tom pravilu, a kada već misli da je napokon pronašla ono što je toliko željela, u nju se uvlači crv sumnje i počinje preispitivati sebe i svoju vrijednost. Dodatnu dramu u fabulu unosi povratak Altasa, Lilyjine prve velike ljubavi.
Autorica je u lik Lily unijela i autobiografske elemente jer su i ona sama i njezina majka bile žrtve zlostavljanja, baš kao i protagonisti ovog romana. Svatko od njih nosi svoj križ i svoju bol, ali nam na koncu i daju nadu u to da sve loše u životu prije ili kasnije mora doći svome kraju, a snaga za nove početke nalazi se isključivo u nama samima.
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava