Tri sjajne knjige o tome kako nam obiteljske tajne mogu obilježiti život

06.12.2017. Piše: Tatjana Barat
header image

Nastavljamo s književnim preporukama iznimnih književnih ostvarenja u suradnji s blogom Čitaj knjigu na koje dobivate 10% popusta u svim našim knjižarama

Prosinac je mjesec posvećen radosti i obitelji, no nije svaka nalik onoj iz božićne reklame...

Zagrebete li dublje u bilo koje značajnije književno djelo tijekom duge povijesti književnosti, primijetit ćete da su u velikom broju njih postupci likova motivirani odgojem, obiteljskim tajnama i njihovom okolinom. To je nešto što je u literaturi poznato kao sociemska narativna figura, a za istim postupkom posežu i mnogi suvremeni književnici.
Obitelj je zajednica u kojoj dijete stječe svoje prve dodire s navikama moralnog, društvenog i kulturnog života, a kakav će biti njegov daljnji život uvelike ovisi i o vrijednostima na kojima određena obitelj počiva, o religiji koju obitelj štuje, o tajnama koje je sačinjavaju, kao i o svakodnevnom nošenju s izazovima života.
Koliki utjecaj obitelj može imati na nas, pokazat će vam preporuke knjiga koje slijede u nastavku, a koje su sve redom prikovale za svoje stranice i čitatelje i struku.

Renate Dorrestein: „Kameno srce“

Nizozemska novinarka, feministica i književnica oduševila je svjetsku i hrvatsku javnost obiteljskom dramom koja je toliko psihološki pronicljiva, a istodobno toliko suptilno otkriva potresne događaje da ju nećete moći ispustiti iz ruku.
Radnja prati brojnu obitelj van Bammel sedamdesetih godina 20. stoljeća u predgrađu Amsterdama. Iako se na prvi pogled sve čini idealnim dok otac brine o poslu katalogiziranja, djeca Ellen, Billie, Kester i Carlos uživaju u svome djetinjstvu, a majka je pred porodom petog djeteta, nešto se trulo uvlači među njihove zidove. 
Pripovjedačica Ellen vraća se u kuću 25 godina nakon kobnog događaja koji je zauvijek obilježio njezin život te nam retrospektivno otpetljava povijest svoje obitelji. Istodobno se to čini kao idealan trenutak da sa samom sobom razriješi obiteljske tajne koje je potisnula zbog doživljene traume jer i sama očekuje dijete. Elementi trudnoće, poroda i iznimno ozbiljne postporođajne psihoze izmjenjuju se s običnim kućanskim poslovima koje Ellen obavlja u roditeljskoj kući dok pokušava sastaviti slagalice teške obiteljske tragedije.
Odgovore na pitanja je li majčinstvo prirodno svakoj ženi, što se može dogoditi kada partner očito ignorira bolest svoje supruge, kao i to možemo li razbiti obrazac svojih roditelja, potražite u ovom iznimnom psihološkom trileru.

Larí Marí: „Armati“

Hrvatski književni dvojac poznat kao Larí Marí, koji čine dobitnice Kiklopa Larisa Kunić i Marieta Kola, također su odlučile istražiti koliko obiteljske tajne mogu utjecati na nas same, ali i na odabir našeg životnog poziva. 
„Armati“ je spoj beletristike, filozofije i duhovnosti inspiriran istinitim događajima, a kao svojevrsni bildungsroman prati odrastanje dječaka Iana. Prve dane njegovog djetinjstva upoznajemo kada kao četverogodišnjak u Veneciji uživa sa svojim bakama i djedovima te se veseli susretu s roditeljima. Međutim, upravo je tog dana Ianova baka Cesma iznimno nemirna, a na putu prema zračnoj luci i Ianovim roditeljima, događa se prometna nesreća. Ian je jedini preživio. Sljedećih će godina njegovi roditelji dati sve od sebe kako bi mu ispunili prazninu koja je nastala gubitkom oba djeda i obje bake, no kao dvanaestogodišnjak ostaje i bez njih.
Kao već odrastao mladić muči se s pronalaskom svog mjesta pod suncem, traženjem svog životnog poziva i smisla života pa eksperimentira s raznim studijima i odabirima karijere ni ne sluteći da se odgovor na tu dilemu krije u njegovom djetinjstvu.
U ovom romanu koji mnogi prozivaju vodičem za traženje životnog poziva, čitatelj postaje sustvaratelj svijeta likova. Istodobno dok prati Iana i otkrivanje mračnih tajni njegove obitelji, traga i za svojim smislom života. Ako ste i vi među onima koji još ne znaju koja je njihova svrha, ovo je idealno početno štivo.

Davis Foenkinos: „Charlotte“

Ponešto drugačije, no jednako intrigantno djelo krije se iza naslova „Charlotte“, a iznosi nam stvarnu životnu priču židovske slikarice Charlotte Salomon. Charlotte je dugi niz godina bila opsesija autora, inače profesora književnosti školovanog na prestižnoj Sorboni. Riječ je o iznimno talentiranoj Njemici židovskog porijekla kojoj je djetinjstvo bilo obilježeno obiteljskim tragedijama, a mladenaštvo skrivanjem i bijegom od nacista. U konačnici je svoj život skončala u Auschwitzu u dobi od svega 26 godina i s bebom na putu.
Da postporođajna depresija nije samo dio romana poput „Kamenog srca“, nego i stvarnost mnogih obitelji, pokazuje i Charlotteina majka koja je počinila samoubojstvo skočivši s prozora. Kako radnja teče, saznajemo da u njezinoj obitelji postoji povijest brojnih samoubojstava, no čini se da utjehu pronalazi u slikanju. Ipak, nacisti joj oduzimaju i to te je kao Židovku isključuju iz svih aspekata kulturnog života.
Ostaje pitanje bi li Charlotte preživjela da nije rođena u židovskoj obitelji? To nikada nećemo saznati, no zahvaljujući kovčegu s njezinim slikama koji je predala jednom liječniku te zahvaljujući njezinom ocu i pomajci koji su posthumno organizirali njezinu prvu izložbu, možemo svjedočiti njezinom talentu, ali i učiniti sve što je u našoj moći da se takve sudbine više nikada ne ponove.
 
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava