U mjesecu borbe za ženska prava preporučamo knjige snažnih autorica

07.03.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Ožujak je mjesec u kojem se slavi Dan žena, ženska snaga, ženska borba za ravnopravnost i slobodu, ali i za ljubav prema samoj sebi u svemu što nam donosi suvremeni život

Upravo smo zato u suradnji s književnim blogom Čitaj knjigu odabrali tri autorice koje na različite načine progovaraju o spomenutoj tematici. Dakako, tijekom cijelog ožujka na ta tri naslova ostvarujete 10 posto popusta u svim knjižarama Hoću knjigu diljem Hrvatske.

Rupi Kaur: Mlijeko i med

Mlada „instagram pjesnikinja“ i feministkinja indijskog porijekla koja je putem društvenih mreža osvojila svijet, autorica je planetarno popularne zbirke prozno-poetskih zapisa, popraćene autorskim crtežima, koja „vodi čitatelja na putovanje najgorčim trenucima života i u njima pronalazi nešto slatko, jer nešto slatko može se pronaći kamo god pogledali”. Podijeljena u četiri cjeline, redom Bol, Ljubav, Slom i Lijek, zbirka propitkuje teme poput silovanja, odgoja koji dovodi do toga, ljubavi prema partneru i prema samoj sebi, nametnute trendove ljepote, a u konačnici lirski subjekt prihvaća bol kao dio života, prihvaća samu sebe sa svim svojim manama i vrlinama te ponovno slavi snagu žene i važnost prihvaćanja vlastitog tijela, kao i poštovanja toga od strane partnera.

No najvažnije što ističe jest to da žena nije nepotpuna ako nije pronašla partnera, kako nam to društvo uporno želi prikazati. Kako ona kaže: bila si zmaj davno prije / nego što je naišao on i obavijestio te / da možeš letjeti / bit ćeš zmaj / i dugo nakon što on ode. Zato su njezine stihove prihvatile žene svih rasa i vjeroispovijesti diljem svijeta, odbacujući pritom sve nametnute rodne stereotipe.

Fiona Barton: Dijete

Jednako tako snažno, ali u proznoj formi autorica Fiona Barton propitkuje teme silovanja, neželjene trudnoće, pobačaja i preljuba u intrigantnoj psihološkoj drami koja prati živote četiriju naizgled nepovezanih žena. No sve će njih povezati kostur djeteta kojeg su radnici pronašli zamotanog u novinski papir prilikom rušenja kuća u jednom londonskom naselju.

Od tog trenutka roman prati Kate, Angelu, Emmu i Jude. Kate je novinarka koju je zaintrigirao pronađeni kostur, a u grčevitoj borbi da zadrži svoj posao nakon najave rezanja troškova u redakciji, postaje prava detektivka koja želi saznati čije je zakopano dijete. Angela je žena kojoj je prije mnogo godina iz rodilišta ukradeno dijete, a okolnosti tog događaja nikada se nisu razjasnile. Iako je prošlo četrdeset godina te ima i drugo dvoje djece, nikada nije mogla živjeti punim plućima zbog tog događaja. Posljednje dvije žene koje upoznajemo su Emma i njezina majka Jude, pravi primjer kompleksnih obiteljskih odnosa i nepostojanja prave veze između majke i kćeri. Sve se njihove sudbine isprepliću, dok će Kate prvenstveno nastojati razriješiti nepravdu i unijeti mir u sve njihove živote.

Sabaa Tahir: Žar u pepelu

Prva knjiga iz istoimenog serijala namijenjena nešto mlađim čitateljima (tzv. young adult literatura) stiže iz pera mlade autorice koja je stvorila distopijski svijet Bojovničkog carstva, izgrađenog na okrutnosti i strahovladi. Upravo će Carstvo spojiti Eliasa i Laiu, dvoje mladih potpuno različitih životnih priča sa suprotnih strana društvene ljestvice. Kao kći vođe pokreta otpora spomenutoj strahovladi, nakon što krabulje joj ubiju članove obitelji, a brata optuže za veleizdaju, odlučuje stati na kraj tome i osloboditi brata. Pomalo podsjeća na Juditu i Antigonu, zar ne?

S druge strane priče nalazi se Elias, mladi vojnik koji je upravo na obuci za pridruživanje krabuljama. No nimalo ne uživa u tome i protivi se svemu što krabulje i Bojovničko carstvo predstavljaju. Upravo kada je želio pobjeći, odabran je da s još nekoliko kandidata sudjeluje u kušnjama (ispitima snage, hrabrosti i odanosti), a najbolji od njih postat će novi car. Davno proročanstvo reklo mu je da će postati slobodan tek kada prođe kroz kušnje pa odluči ostati. Međutim, sasvim slučajan susret s Laiaom promijenit će tijek njihovih života...

Prepuna velikih obrata, odlično okarakteriziranih likova i vješto kombiniranih pripovjednih tehnika, ova će vam knjiga pokazati da i u najtežim trenucima život priprema iznenađenja, vjeru u bolje sutra i kidanje okova zatočeništva.

 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava