Image alt text

Isle of Wonders 2024. - fantasy festival na Cresu

9.7.2024.

Piše: Hoću knjigu

Krajem lipnja održao se veliki festival Isle of Wonders, prva manifestacija tog tipa u Hrvatskoj. U samo tri dana okupili su se ljubitelji fantasy svijeta, hrvatski i strani, ali i brojni znatiželjni turisti i stanovnici Cresa. Ovaj festival ne samo da je okupio ljubitelje ovog žanra, već je na tri dana ujedinio sve - i odrasle i djecu, i Hrvate i strance, a čak i oni koje fantasy žanr ne zanima nimalo potvrdili su da je ovo najljepši događaj te godine.


Organizator festivala je udruga Realms Long Forgotten, petorica ljubitelja DnD i fantasy svijeta, koji su svoj san i želju pretvorili u stvarnost. Čitava jezgra grada Cresa vratila se u užurbano i veselo razdoblje srednjeg vijeka, sa šarenim zastavicama, uličnim bardovima i sviračima, kovačima, pisarima, vitezovima i damama, pa čak i krakenom koji je izvirivao iz luke. Bogat program i gomila entuzijazma učinila su ovaj događaj nezaboravnim, i svi uzbuđeno iščekuju iduću godinu s velikim očekivanjima.


Hoću knjigu je na ova tri dana dobio priliku otvoriti dvije male srednjovjekovne knjižare, a osim našeg bogatog fantasy asortimana (knjiga, memorabilije i ostalog), posjetiteljima smo nudili i prekrasan i zabavan program. Fokus je bio na djecu, čija mašta svakako premašuje odraslu, i koji su bili još zahvalniji na ovakvom sadržaju i druženju. I na ovom prekrasnom projektu podržao nas je Barcaffe, koji je svakom kupcu omogućio kavu na poklon.


Donosimo vam kratak presjek ova tri fantastična dana i sve što možemo reći jest - jedva čekamo Isle of Wonders 2025!Fotografije: Mislav UdovičićHOĆU KNJIGU SREDNJOVJEKOVNA KNJIŽARA

Smjestili smo se u prekrasnu palaču Moise u samoj jezgri grada, najveću renesansnu palaču hrvatskih otoka.


Bardovi za dodatan srednjovjekovni ugođaj ispred knjižareŠarene zastavice ispred knjižare krasili su likovi iz bestiarija, grb grada Cresa, srednjovjekovni simboli, pa čak i Hoću knjigu logo u novom ruhu


Najveća atrakcija ispred knjižare bio je Mjölnir, a okušale su se i starije i mlađe generacije


Novo izdanje Harryja Pottera odlazilo je velikom brzinom, što je samo dokaz da su neki hitovi besmrtni


Pobjednik cosplay natjecanja bio je Thor, ali nismo sigurni tko je bio pobjednik ovog okršaja :)ISLE OF WONDERS MERCHANTS I ŠETNICA

Osim bogatog programa u samoj palači, creska šetnica pretvorena je u niz štandova gdje su razni izlagači mogli predstaviti svoje radove, a pridružili smo im se i mi s malim tematskim štandom.


S nama su se sva tri dana družili i razni cosplayeri


Hoću knjigu štand

PETAK 28.6. - BESTIARIJ&POSCA

U petak smo otvorili s temom srednjovjekovnih bestiarija i zajedno stvarali nove bizarne životinje POSCA markerima.


Okupili smo se u toliko velikom broju da smo aktivnosti iz knjižara prebacili na svježi zrak


Popodne se na radionicama tražilo mjesto više, a djeca su željno iščekivala nove teme i zadatke


Naš mali "razred" na kraju prvog dana


SUBOTA 29.6. - HARRY POTTER RADIONICE

U subotu smo uronili u magični svijet Harryja Pottera uz radionice Travarstva, Čarobnih napitaka, Skrbi za magična stvorenja i Čarobnih štapića.


Iako smo bili vani, jedva smo našli mjesta za sve


Slikanje s plaštom nevidljivosti

NEDJELJA 30.6. - TEMATSKE DJEČJE RADIONICE

U nedjelju ujutro družili smo se s Kieranom Larwoodom, autorom serijala Podkin Jednouhi, kojeg i sam naziva Tolkienom za mališane. Na posljednjoj radionici festivala oživjeli smo legendu o Macmalićima, tajanstvenim šumskim stanovnicima otoka Cresa, a djeci su o njima govorile Tea Sabol, koja je doktorirala na temu creskih legenda, i Vesna Jakić, poznato lice iza udruge Ruta.


I sami smo na tih sat vremena utjelovili Macmaliće, bića u bijelim košuljicama, plavim hlačicama i crvenim kapicama


Izradili smo minijaturne kućice koje sad krase izložbeni prostor palače Moise


Kieran Larwood potpisuje knjige za male čitače

Hvala svima koji su nas posjetili, svima koji su sudjelovali na ovom prekrasnom projektu, Cresu koji nas je ugostio i sve što možemo reći jest - nadamo se da se vidimo iduće godine!


Hoću knjigu tim posljednji dan festivala

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje